روانشناسی در معاملگری

روانشناسی در معاملگری
رواشناسی در معاملگری هشتاد درصد از مسیر موفقیت شماست . یعنی اگر در تحلیل تکنیکال و بنیادی حرفه ای هم باشیم اما توانایی اجرای پلن معاملاتی خود را نداشته باشیم دوزار نمی ارزد . من به یکی از دانشجویانم یکی از بهترین و موفق ترین تریگر های ورود را یاد دادم اما انقدر عجول و ترسو بود که نتوانست آن استراتژی را پیاده کند ! گام اول و آخر در ترید ، روان آسوده و استوار است که مستقیم با روحیه فرد در ارتباط می باشد
روحیه فرد هم از نحوه زندگی و جو خانواده و اطرافیان او نشئات می گیرد . مثلا دانشجویی که پدرش یک کار مند ساده و مادرش یک معلم بوده و الان خودش هم یک کارمند عالی رتبه هست معمولا به محض سود کردن مبلغی دو برابر حقوق ماهیانه اش عرق سرد می کند و دیگر مایل نیست در معامله بماند و میل به خروج دارد . در صورتی که آن ترید پتانسیل رشد تا 10 برابر حقوق او را دارد ولی ظرف ذهن او کوچک است .
از طرفی دانشجویی که پدرش یکی از سازنده های برتر ساختمان در تهران بود در یک معامله وارد 50 میلیون ضرر و یا عبارتی 45 درصد ضرر شده بود و اصلا برایش مهم نبود که بر خلاف استراتژی و شیوه معاملاتی عمل کرده چونکه اون عدد ضرر در آمد یک هفته او بود ! وحاضر بود باز هم در ضرر فرو برود و برایش یک تفریح محسوب می شد!
پس اگر در ابتدای راه مغز و روان خود را تربیت نکنید ضرر های غیر قابل جبرانی را خواهید چشید . اما اگر از ابتدا پله پله با تمرین های ذهنی و روانشناسی خود را آماده سود ها و ضرر های منطقی کنید حتما برآیند عالی در بازار خواهید داشت .
حس انتقام در معاملگری

حس انتقام در معاملگری
در معاملگری یک پدیدهای وجود دارد به نام زنجیره ضرر ! به این صورت که معاملهگر ضررهای پیاپی را به دلیل عدم تمرکز و عجله سبب می شود .
بهترین راه فرار از این زنجیره این است که بعد از انجام یک معامله زیان ده به هیچ عنوان تا مدتی حق ندارید معامله انجام دهید. به علت آنکه معمولاً وقتی که یک تریدر یک معامله را با ضرر پشت سر گذاشته است، از نظر ذهنی توانایی درست تحلیل بازار را ندارد و در ذهن خود به دنبال یک نوع انتقام گیری از بازار است و همین احساس باعث میشود که تصمیمات هیجانی و تحلیلهای نادرست داشته باشد و در نهایت معامله بعدی او نیز با ضرر همراه باشد.
البته این با خلاف استراتژی عمل کردن بسیار متفاوت است
در یکی از ستاپ های معاملاتی من که ریسک به ریوارد یک به ده دارد گاها امکان استاپ خوردن در ناحیه ورود بسیار زیاد است و شما باید دوباره وارد شوید که حالا وارد مباحث پرایسی نمی شوم . اما موضوع مد نظر من ورود های غیر منطقی و خشم آلود است که اصلا فنی و سودده نیستند .
راه حل :
در ترید های ضرر ده به جای ورود بعدی حتما به دنبال دلیل ضرر کردن خود باشید . آن را بیابید و یاداشت کنید و دیگر تکرار نکنید
از دلایل ضرر می تواند : ورود زود هنگام ، جو خبرآلود اقتصادی و سیاسی ، تعطیلات آخر هفته و یا آخر سال ، عدم پیروی از پلن معاملاتی ، بد خوابی و یا کم خوابی و … نام برد
احساس غرور در معاملگری
غرور معامله گری یکی دیگر از احساسات منفی در یک معامله گر است. این حس در تمام معاملگران بعد از مقداری سود پدیدار شده است و همه طعم آن را چشیده ایم . اما غرق شدن در آن است که بسیار خطرناک می باشد .
من اسم سودی که بعد از این حالت بوجود می آید را سود صفر کیلومتری میگذارم . معمولا در این برهه از معاملگری فرد تازه کار قبل از اینکه نماد را نقد کند و تبدیل به پول بالفعل کند گوشی موبایل را برداشته و از نمایشگاه محل قیمت بنز و مازراتی را می پرسد و بعد از آن قیمت ملک در نیاوران را در می اورد و در نهایت طی یک پیام خانمان سوز در اینستا به کل فامیل در خواست شراکت در بازار سرمایه را می دهد !!!زیرا فکر میکند همیشه در بر روی یک پاشنه می چرخد !!
او فکر می کند دست بازار را خوانده و برای همیشه از ضرر رهایی پیدا کرده است ! و دقیقا در همین عیش و نوش است که فرد معاملگر دست به ریسک های بالا و برهم خوردن بالانس حساب و مدیریت سرمایه می کند و روش میانگین کم کردن را معکوس در عدد های بالا انجام میدهد . یعنی میانگین را زیاد می کند و با عطسه بازار در ضرر هنگفت فرو می رود .
چرا اینطور می شویم ؟؟؟
این را می دانیم که تمام خرید و فروش های بازار حاصل یک عرضه یا تقاضا بین دونفر است . هر وقت قطعی و با احتمال خیلی زیاد دلیل برای رفتار فرد مقابل که یا دارد به شما می فروشد و یا دارد از شما می خرد پیدا کردید می توانید بر این احساس غلبه کنید . !! منطقا هیچ وقت پاسخ این سوال برای شما فاش نخواهد شد اما باعث می شود به شما بفهاند که این بازار ، بازی احتمالات است و امکان دارد احتمال شما غلط از آب درآید و در ضرر فرو روید .
شما باید دریابید که برآیند معاملات را مثبت نگه دارید و برای خود ماه مالی و یا سال مالی در نظر بگیرید و برآیند را در آن چک کنید . هیچ وقت یک معامله نشان مهارت و یا بی استعدادی شما نیت بلکه برآیند 100 معامله اخیر نشانگر روحیه معاملاتی شماست .
در معامله گری هیچ وقت دچار غرور کاذب نشوید . سودها و نه ضررها زیاد نباید تعادل روانی شما را بر هم بزند
ترس در معاملات
ترس به شکلهای مختلف میتواند در معاملات یک معاملهگر خلل ایجاد کند و باعث تشخیص اشتباه در روند صحیح معاملات شود.
یکی از انواع ترس در واقع ترس وارد نشدن به معامله برای جلوگیری از ضرر احتمالی است . قبلا در مورد حفظ سرمایه توضیح دادم و اصل قضیه از ایجاد بالانس بین این دو مورد شروع می شود .
یعنی وقتیکه حفظ جان در اولویت است و از طرفی هم تا در استخر نپریدو خیس نشوید ، لذت آب بازی را نخواهید چشید ! . حد ضرر و تکنیک سیو سود برای رهای از آپشن دیفالت آدمی یعنی ترس در معاملات است . در همه معاملات خود حد ضرر می گذاری که اگر در ضرر رفت ، از ضرر بیشتر رهایی یابی و در معاملات سود ده سیو سود میکنید تا اگر معامله غرق در سود شما چرخید با سود کمتر خارج شوید ولی سود کرده خارج شوید !
مطالب بیشتر در سایت اینوسپدیا
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
سرمایه گذاری در بورس بلند مدت یا کوتاه مدت
روانشناسی در معاملگری
مقاله روانشناسی اثر دانینگ کروگر در هنر معامله گری
اصلاح زمانی و صبر در معاملگری
این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش میشوند.
دیدگاهتان را بنویسید